Andel en omgeving

Andel

Andel (Brabants: Ael) is een dorp in de Nederlandse gemeente Woudrichem in het Land van Heusden en Altena, dat oorspronkelijk behoorde tot het Gewest Holland. Sinds 1813 ligt het in de provincie Noord-Brabant. Het dorp is ontstaan op de oeverwal van de rivier de Alm, maar ligt door veranderingen van de rivierenloop tegenwoordig aan de Afgedamde Maas.

Andel is bekend door de dam in de Maas en de Andelse Sluis. Het opvallendste gebouw is de 14e-eeuwse Romboutstoren met een karakteristieke bakstenen torenspits....

 


Het Land van Heusden en Altena

Het Land van Heusden en Altena is een streek in het noorden van de Nederlandse provincie Noord-Brabant die begrensd wordt door de Merwede in het noorden, de Afgedamde Maas en het Heusdensch Kanaal in het oosten, de Biesbosch in het westen en de Bergsche Maas in het zuiden. De grootste plaats in het gebied is Werkendam met circa 12.000 inwoners. Woudrichem is de historisch belangrijkste plaats, een vestingstad met circa 4500 inwoners. De hele streek maakte vroeger deel uit van de Groote of Hollandsche Waard 

 


Slot Loevestein

Dagje Loevestein

De rijke geschiedenis van Slot Loevestein beslaat zo’n 650 jaar en is in te delen in drie periodes: de middeleeuwen, de staatsgevangenis en de Hollandse Waterlinie. De meest markante periode in de geschiedenis van het slot is, dankzij Hugo de Groot, ongetwijfeld de staatsgevangenis. Ons museum huisvest bovendien een gespecialiseerde collectie van een kleine 6000 objecten.


Efteling

Bezoek een wereld vol wonderen

Of je nu op zoek bent naar spannende achtbanen, betoverende attracties of spectaculaire parkshows. In de Efteling is voor iedereen wat te vinden. Ontdek Nederlands grootste attractiepark. Een uniek park, midden in de natuur. 


Geofort Herwijnen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kom naar het spannende forteiland waar alles in het teken staat van kaarten en navigatie. In de GeoExperiene ga je binnen en buiten het experiment aan. Je raakt gedesoriënteerd in de donkere ondergrondse gang. Je wordt uitgedaagd in het doolhof en raakt gefascineerd door de speurtochten en het schatzoeken. 

Biesbosch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In De Biesbosch is er van alles te beleven! Gratis en voor niets geniet je er van de prachtige natuur die het gebied rijk is, maar voor een écht avontuur ga je actief op pad vanaf het water, te voet of met de fiets.

Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Dat houdt bijvoorbeeld in dat je er veel wilgenvloedbossen en kreken vindt. 

 


Loonse- en Drunense Duinen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen wordt ook wel eens de Brabantse sahara genoemd! Je vindt hier grote zandvlaktes, heide en bossen. Kom hier heerlijk struinen door het stuifzand, maak een fietstocht door uitgestrekte bossen of kom paardrijden of mtb'en over zandheuvels. 


Woudrichem en Heusden

De vestingstadjes Woudrichem en Heusden zijn beiden het bezoeken waard. De vestingen zijn authentiek en hier proef je de sfeer van vroeger. Op het marktplein kan op een van de vele terrasjes wat gedronken worden, terwijl je de sfeer van vroeger proeft. Er worden ook rondleidingen gegeven onder leiding van een lokale gids die alle details van de stad kent en u er graag deelgenoot van maakt.

 


Fort Altena

De Nieuwe Hollandse Waterlinie

Het verdedigingswerk Fort Altena is in 1847 gebouwd. Het maakte deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie lopend van de voormalige Zuiderzee bij Muiden tot de Biesbosch. Deze moest het rijke westen van Nederland beschermen tegen invallen van buitenlandse legers. Zoals de naam waterlinie al aangeeft, speelde water een centrale rol in de werking van het verdedigingssysteem. 


Beekse Bergen

Verkozen tot beste dierenpark van Nederland!

Bezoek Safaripark Beekse Bergen en ervaar Afrika gevaarlijk dichtbij.

Kies uit verschillende safarivormen, spot de Big Five en geniet van ruim 1.400 wilde dieren.